Bu yazımda elimden geldiğince anlaşılır şekilde, OTON sistemine nasıl üye olacağınızı göstermeye çalışıcam. Öncelikle bu isteme üye olabilmeniz için gmail sahibi olmanız lazım. Daha önceden varsa onu kullanabilirsiniz, eğer yoksa yeni bir gmail hesabı açmanız gerekecek.
İkinci olarak , oton sistemi referans üzerine kurulu olduğu için , daha önce oton hesabı olan birisinden referans kodunu almanız gerekir. Tabi bu sayfadan aşağıdaki linke basarak gerekli olan referansla ilgili sayfaya yönelebilirsiniz. Sizde hesabınızı oluşturduktan sonra , sisteme üye olacak arkadaşlarınıza kendi linkinizi vererek üye olmalarını sağlayacaksınız. Ne kadar çok kişiyi kendi linkinizle sisteme üye yaparsanız , sistem içinde ilerlemeniz o kadar hızlı olacak.
Yukarıdaki linke tıkladığınızda , ekrana aşağıdaki ekran gelecek. Burada sponsor kısmında OTON DEXART yazdığından emin olun. Oton dexart benim kendi seçtiğim refans ismim. Sizde kendi üyeliğinizde istediğiniz referans ismi seçebilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızı ilerde anlatıcam.

Lİnke tıkladığınızda karşınıza yukarıdaki ekran gelecek. Email kısmına sahip olduğunuz gmail hesabınızı yazmanız gerekiyor. Password kısmına bir şifre belirleyin. Bu şifre rakam , büyük harf ve küçük harf içermelidir ve en az 8 karakter olmalıdır. Password kısmına yazdığınız şifreyi confirm password kısmında tekrarlayın ve eşleşmesini sağlayın. Sonraki adım sol altta gördüğünüz JOIN butonuna basmak.
Bu butona bastığınızda aşağıdaki ekran gelecek. Aslında üye olmayı başardınız .Ama sistem içerisinde devam edebilmeniz için kimlik doğrulaması yaptırmanız gerekiyor. Bunlarıda aşağıda adım adım anlatacağım.

Join tuşuna bastığınızda yukardaki ekran gelecek. Bu ekranda önce accept tuşuna basıp koşulları ve şartları kabul ediyoruz. Sağ üst kısımda beyaz diktörtgen olan yerde mail hesabınızla isminizi göreceksiniz. Ben orayı isim gözükmesin diye sildim. Ekrandaki sayfa oton cüzdanı diye adlandırılan , kazandığınız otonlarınızı takip edeceğiniz , metamask cüzdanınıza çekmenizi sağlayacağınız , alt üyelerinizi takip edebileceğiniz ve yeni bilgileri göreceğiniz sayfa. başka bir yazımda bu sayfayı daha detaylı anlatacağım.
Accept tuşuna bastığınızda aşağıdaki ekran açılacak.

Bu ekran geldiğinde aslında Oton’a üye oldunuz. Bu üyeliği Dexart’a bağlayıp , arsa veya enerji ünitesi satın alıp Metaverse alemine hızlı bir giriş yapabilirsiniz.
Bunu nasıl yapacağınızı Oton’u Üyeliğinizi Dexart’a Bağlama yazımda deytaylı anlattım. Linke tıklayarak o sayfaya gidebilirsiniz. Kimlik doğrulama ve 2 FA için daha sonra buradan devam edebilirsiniz.
Bu ekran ilerleyen zamanda sıklıkla gelip bakacağınız sayfa. Şimdi yapılaması gereken profil oluşturup , 2FA kodunu yazıp , kimlik doğrulama kısmına geçmek. 2FA kodunu nasıl alacağınızı ayrıca başka yazıda anlatacağım. Bu kodu almak buradan bağımsız bir işlem , sadece 2fa uygulamasını bu sayfaya bağlamamız gerekecek.
Şimdi sağ üst köşede bu resimde benim gizlediğim, ama sizin kendi gmail hesabınızı gördüğünüz kısma imleci getirin. Linkiniz ve profil yazısını göreceksiniz. Burada profili tıklayın. Tıkladığınızda aşağıdaki ekran gelecek.

Bu ekranda profil, parola, iki faktörlü kimlik doğrulama ve kyc kısımlarını halledicez. İlk gelen profil kısmında gördüğünüz boşlukları dolduralım. e-posta kısmı zaten dolu gelecek. Ben gözükmesin diye resimden sildim. Orada kayıt yaparken kullandığınız gmail hesabınızı göreceksiniz.
Bir altında Hesap Adı kısmına yazacağınız şey, referans olduğunuzda ilk resimde OTON DEXART yazan kısımda çıkacak. İstediğini z herşeyi yazabilirsiniz. Burası size kalmış.
İlk adı ve soyadı kısmı , buraya üye olacak ve ilerde kimliği doğrulanması gereken kişikin adı ve soyadı yazılacak. Sistem kimlik doğrularken buradaki yazılan isimle , kimliktekini eşleştirmek isteyecek. O yüzden kimlikte yazılı olan isminizi girin.
Telefon kısmına yine üye olacak kişinin telefonunu yazın.
Kullanıcının telegram adı kısmına birşey yazmanıza gerek yok. Ama ilerde oton telegram grubuna üye olursanız , daha sonra burayı güncelleyebilirsiniz. Şu an için yazmanıza gerek yok.
Şehir kısmınada yaşadığınız şehri yazın. Kimlik doğrulama sayfanızda adres yazarken yazacağımız şehir olmasına dikkat edin.
Burada yanıltıcı veya doğru olmayan bilgiler yazmayın. Neden yazayımki dediğinizi duyar gibiyim , sadece elçiye zeval olmaz 🙂
Tümünü doldurduktan sonra kaydet tuşuna basın.. Sonrasında yukardaki PAROLA kısmına tıklayın. Aşağıdaki ekran gelsin.

Parola kısmında , daha önce belirlediğiniz parolanızı değiştirebilirsiniz. Yani şu an yapmanıza gerek yok, Bu ekranda işlem yapmayacağız. Ama daha sonra şifrenizi değiştirmeniz gereken durumlar olabilir. Mesela bir kaç kişiyle paylaşmışsınızdır ve değiştirmek ihtiyacı doğmuştur. O zaman buradan gelip değiştirebilirsiniz.
Şimdi İki Faktörlü Kimlik doğrulama kısmına tıklayalım . Aşağıdaki ekran açılsın.

Bu ekranda 2FA doğrulaması yapmamız gerekiyor. Bunu nasıl yapacağınızı başka bir yazımda daha detaylı anlatıcam. Burada basitçe anlatayım.
Telefonunuza GOOGLE AUTHENTICATOR adlı uygulamayı indirmeniz gerekiyor. İsmi bir garip farkındayım ama işlevi çok 🙂 Uygulama açıldığında sağ alt köşede + işareti göreceksiniz. Buraya tıkladığınızda QR kodunu tara çıkacak. Ona tıklayın ve yukarıda gördüğünüz QR kodu taratın. Tarattığınızda telefon ekranınıza bu hesaptaki g-mail hesabınız yansıyacak ve altında bir kod göreceksiniz. Bu kod yaklaşık 30 sn de bir yenilenecek. Oton hesabınızda işlem yaparken bazı durumlarda , özellikle oton çekerken sizden 2FA doğrulama kodu isteyecek. Bunu gördüğünüzde telefonunuzda uygulamayı açıp o anki kodu yazmanız gerekiyor. Güvenlik çok önemli 🙂 Kodu yazdığınızda bir sonraki sayfa açılacak. Aslında gayet basit ve fonksiyonel.
QR kodu telefonunuzdan okuttuğunuzda , sizden 2FA kod isteyecek. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi.

Ekrandaki kod kısmına telefonunuzdaki GOOGLE AUTHENTICATOR uygulamasında ekranda gördüğünüz anlık kodu yazın. Kodların 30 sn de bir değiştiğini söylemiştim. Değişimine yakın bir zamanda kodu görüp , buraya yazıp onaylayana kadar yeni kod gelebilir. O zaman kodu kabul etmeyecektir. Ekrandaki yeni kodu yazmanız gerekir. Ne kadar süreniz olduğunu da telefonunuzda kodu okuduğunuz kısmın yanında görebilirsiniz. Az süre kaldıysa bekleyip daha sakin işlem yapabilirsiniz 🙂
Yukarıdaki ekranda kod kısmına uygun kodu yazdığınızda Kapamak (ne demekse ) tuşuna basın. 2FA kod doğrula uygulamasını oton sayfanıza eklediniz. Bundan sonra sizden her 2FA istediğinde , telefonunuzdan kodu alıp yazacaksınız. Bu kadar.
Şimdi yukarda KYC yazan kısma basın. Burada bira uğraşabiliriz. Kimlik doğrulaması yapıcaz. KYC bastığınızda aşağıdaki ekran gelecek.

Gelen ekranda Hesabınızı Doğrulayın butonuna basın. Yeni ekran aşağıdaki gibi olacak.

Sağ üst köşeden accept tuşuna basarak çerezleri kabul edin. email kısmına siteme girerken yazdığımız gmail hesabınızı , password kısmınada belirlediğiniz şifrenizi yazın ve LOG IN tuşuna basın. Gelecek olan ekran aşağıdaki gibi olacak.

İşte yukarıda bahsettiğim 2FA doğrulama kodu istedi. Şİmdi telefonumuzda GOOGLE AUTHENTICATOR uygulamasını açıp , ekranda gördüğümüz kodu buraya yazalım ve confirm tuşuna basalım. Sizi aşağıda gördüğünüz bambaşka bir sayfaya atacak.

Bu ekranda ID VERIFICATION tuşuna basalım. 3 aşamalı kimlik doğrulama sayfasına yönlendirir. Diğeri 4 aşamalı , ondan şimdilik uzak duralım, adınıza ait fatura veya belge ibraz etmeniz gerekiyor baya uğraştırıyor, ben ilk üye olurken yanlışlıkla ona basmıştım, beni baya uğraştırmıştı:) ID verificationa basında sizi aşağıdaki sayfaya gönderecek.

Bu ekranda benim yeşil ile işaretlediğim kısmı tıklayın. Kişisel verilerinizle ilgili onayı verin, İLERİ dediğinizde bir sonraki sayfada kimlik doğrulama işlemine geçilsin.
Bu aşamada şunu belirteyim, işleme bilgisayardan veya birazdan göreceğiniz gibi telefondan devam edebilirsiniz. Bilgisayardan devam etmek için TC kimlik kartınızın (yenisi) hem ön, hem arka kısmının okunur şekilde bilgisayarınızda kayıtlı olması gerekir. Eğer yoksa telefonunuzla şimdi çekip bilgisayarınıza atabilirsiniz.
Yukarıdaki sayfada ileri dediğinizde sizi aşağıdaki sayfaya atacak.

Yukarıdaki ekranda Adı Soyadı kısmına kimlikteki adınız ve soyadınız yazılacak.
İkinci Ad kısmına birşey yazmanız gerekmiyor, isterseniz yazın.
Ülke kısmından yaşadığınız ülkeyi seçin.
Eyalat ve Şehir kısmına Türkiye’de yaşayanlar için söylüyorum, ikisinede şehir ismini yazabilirsiniz. Örneğin Eyalet kısmınada , Şehir kısmınada ANKARA yazabilirsiniz. ( Ankara örnek verdim, siz yaşadığınız şehri yazın:))
Posta Kodu kısmına adresinize ait olan posta kodunu yazın.
Adres satırına kısaca adresinizi yazın. Eğer uzunsa 2. satırıda kullanabilirsiniz.
Doğum Tarihi kısmına kimliğinizde yazılı olan doğum tarihinizi yazın. Doğrulama yaparken eşleştirecek.
Hepsini doldurduktan sonra İLERİ tuşuna basın, aşağıdaki ekran gelecek.

Ekranda size 4 farklı belge türünden doğrulama yapabileceğinizi söylüyor. Bunlardan birini seçebilirsiniz. Ben Şu ana kadar Kimlik Kartı ile yaptım bu işlemleri , oyüzden kimlik kartı seçerseniz daha kolay olur. Bu arada bu sayfa size türkçe gelmeyebilir, İngilizce veya Rusça gelebilir. Bazen çeviri yapmıyor , türkçe değilse ekran başında ID yazan seçilecek veya 3. sıradaki diyeyim. Seçimi kimlik kartı olarak yapıp, İleri tuşuna bastığınızda aşağıdaki ekran gelecek.

Bu sayfada Kimlik kartınızın resimlerini yükleyeceğiz. Telefonunuzla çekip pcnize atabilirsiniz. Daha öncede dediğim gibi , direk telefonunuzdan bu sayfaya gelip, direk telefonunuzdan çekip atabilirsiniz. Hatta ekranda gördüğünüz gibi telefon seçeneğini onlarda sunmuş burada. Telefondan çek, pc ye at daha zor olduğu için.
Kimliğinizi okunur şekilde net resmini çekip, fotoğraf düzenle kısmından kenarlarını ellemeden kırpın, Resimde sadece kimlik gözüksün. Bu işlemi hem ön hem arka için yapın. Bu resimler pcniz yada telefonunuzda kayıtlı olsun.
Ekranda önce belgenizin ön yüzünü ekleyin tuşuna basın, sizi resmin olduğu yeri bulmanız için başka bir sayfaya yönlendirecek. Bu sayfadan resminizi bulun ve seçin. Kendisi ekrandaki yerine resmi getirecek. Bu işlemin aynısını kimliğinizin arka tarafı içinde yapın.
Resimleri yüklediğinizde ileri tuşuna basın aşağıdaki gibi görünecek.

Bu şekilde iken ileri tuşuna basın, kimlik yükleme işlemi bitti. Aşağıdaki ekran da sizden selfi isteyecek 🙂

Bu sayfada sizden kimliğinizi yüzünüze yakın mesafeden okunur şekilde resminizi istiyor. Fotoğrafı bir başkasına çektimek daha kolay oluyor. Hatta fotoğrafı çeken kimliğide yanağınıza yakın bir şekilde kendi tutup çektiğinde sorun çıkmıyor. Ama resimde kimlikteki yazılar , net olsun, resmi büyüttüğünüzde okunur olsun, bu yeterli.
Bu şekilde çektiğiniz resmide ekrandaki sayfada gözüken selfi çekin kısmına dokunduğunuzda, bir önceki sayfadaki gibi, sizi resmi alacağınız kısma atar. burada resmi bulup getirmeniz yeterli. resim geldiğinde ileri tuşuna bastığınızda aşağıdaki sayfa açılır.

Açılan sayfada kimlik ekleme işlemi bitmiş ve kontrole hazır diyor. İleri tuşuna bastığınızda yaptığınız işlem kontrol edilecek. Aşağıdaki sayfa açılacak.

Yukarıdaki sayfada kontrol işlemi yapıyor. Bu biraz sürebiliyor. benim yaptıklarımda en uzun 5 dakika kadar sürdü. Oda sanırım reimlerin kalitesi ile ilgili. Doğrulamayı yaptığı kısım yeşile dönüyor. Onuda aşağıdaki resimde görebilirsiniz.

Yukarıda ki resimde kimlik doğrulamasının geçtiğini görüyorsunuz. Yukarıda anlattıklarımı yaptığınız takdirde, çok da zorlanmadan sisteme tam anlamıyla üye olabilirsiniz. Kapat işaretine basarak çıkabilirsiniz. hatta sayfadanda çıkın. Tekrar oton sayfasına gmail ve şifrenizle tekrar girin . Sağ üst köşeden profil kısmına basın. KYC ‘ye bastığınızda altında pass yazısı göreceksiniz. Bu kimlik doğrulamasının başarılı olduğu anlamına gelir.
Bu aşamadan sonra oton üyeliğinizi dexart alanına ve metamask cüzdanına bağlayabilirsiniz. Bu işlemleride başka yazımda anlatacağım.
Umarım anlattıklarım faydalı olmuştur. Sorularınız olursa alttan yorum kısmından iletebilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Son olarak referans linkimi tekrar vermek istiyorum. Tabiki başka birisinin linkinden giderek üyelik alabilirsiniz. Ama emeğe saygı açısından benim linkimi kullanmanızı tercih ederim.
1 Response
[…] Oton’a Nasıl Üye Olunur […]